خمیردندان
خمیر دندان
خمیر دندان نوعی ماده ضدعفونی کننده است که معمولا به شکل خمیری و در بسته های استوانه ای و تیوپی عرضه بازار می شوند. خمیردندان ها امکان پاک کردن جرم ها از دندان را به افراد می دهند و به بهداشت دندان ها و دهان کمک می کند.
تاریخچه شکل گیری خمیردندان
تاریخچه این ماده ضد عفونی کننده به 5 هزار سال قبل از میلاد بر می گردد که به شکل پودر هایی که در آن از خاکستر، پوسته تخم مرغ پودر شده، میخک و... را به عنوان یک پاک کننده موثر در نظر می گرفتند. تا قرن نوزدهم میلادی خمیردندان به صورت عمومی مورد استفاده قرار نگرفته بود و بعد از آن پودر دندانی در انگلتان به شکل عمومی و همگانی مورد استفاده قرار گرفت.
خمیردندان های تیوبی
اولین خمیر دندان تیوبی در سال 1908 وارد بازار شد، و از آمریکای شمالی تا خاور دور مورد استفاده مردم قرار گرفت.
اولین خمیر دندان در سال 1955 وارد بازار شد و کمتر از یک دهخ بعد یهنی در سال 1960 انجمن دندان پزشکان آمریکا ضد پوسیدگی بودن این خمیر دندان را تایید کرد.
در سال 1980 یک شرکت ژاپنی خمیردندانی حاوی نانو آپاتیت را روانه بازار کرد. وزارت بهداشت این محصول ضدعفونی کننده را به عنوان یک فرآیند موثر در ضد پوسیدگی دندان اعلام نمود.
در سال 1890 میلادی برای اولین بار در خمیردندان ها ماده ای به نام فلوراید اضافه شد.
تاریخچه تیوب خمیردندانها
در سال 1880 میلادی در آمریکا ، اولین خمیردندان در ظرف تیوبی با اسم کرم دندانی ساخته شد و اولین تیوب های خمیردندان از سرب ساخته شده اند و به دلیل سمی بودن سرب و مشاهده عوارض بعد ها جنس تیوپ ها به آلومینیوم تغییر یافت.
مواد تشکیل دهنده خمیردندان
کف کننده ژل کننده، مرطوبکننده، ساینده، شیرین کننده، رنگ، ترکیبات درمانی یا مواد، فعال، آب، طعم دهنده، نگهدارنده، ترکیبات فلوئوردار می باشند.
استفاده از ساینده ها
به طور کلی می توان گفت استفاده ا زمواد ساینده برای برداشتن لایه های چسبنده دندان ها به کار گرفته می شوند.
مرطوب کننده
علت اصلی استفاده از مرطوب کننده ها برای جلوگیری از خشک شدن خمیردندان است، زیر وقتی خمیر دندان خشک می شود غیر قابل استفاده می شود و کاربرد خود را از دست می دهد.
مواد کف کننده
مواد کف کننده به دلیل حساسیت زایی بالایی که دارند در فرمولاسیون ساخت خمیردندان با دقت بالایی مورد استفاده قرار می گیرند. اولین ترکیب کف کننده در خمیر دندان صابون می باشد که بخاطر قلیایی بودن این ماده باعث می شود ترکیبات طعم نامناسبی داشته باشند.
شیرین کننده
شیرین کننده ها برای طعمی مطلوب تر و پذیرش محصول در بازار مورد استفاده قرار می گیرند. یک خمیر دندان خوب نباید نه خیلی شیرین و نه خیلی تلخ باشد.
سدیم ساخاریناز ترکیبات اصلی شیرین کننده در خمیر دندان می باشد، که به میزان کم در این ترکیبات مورد استفاده قرار می گیرند
مطالب و مقالات خمیردندان
محصولات خمیردندان
خمیردندان : شامپو هتلی تک نفره
خمیردندان : مسواک هتلی/مسافرتی کشویی